משכן

שרון גלזברג

משכן

אוצרות: גליה בר אור ונועם סגל

יוני-ספטמבר 2015

תערוכתה של שרון גלזברג המוצגת בציר העמודים המרכזי במשכן לאמנות עין חרוד – היא במהותה תערוכה תהליכית הפושטת ולובשת צורה במהלך שלושת חודשי תצוגה. נקודת המוצא לתערוכה היא הצבת בלוקים של איטונג – שבמהלך יציקתם, בעוד החומר נוזלי, הוטמנו בתבניות הענק שלהם חפצים מוליכי זיכרון שנמסרו לאמנית על-ידי חברים וילדים מעין חרוד. הבלוקים הכבדים יוצרו והובלו לעין חרוד בשיתוף פעולה עם מפעל איטונג בקיסריה. כמו כן מוצגים בתערוכה ארונות תצוגה ארכיאולוגית של ממצאים מהסביבה שהועברו מהמוזאון האזורי הסמוך, בית שטורמן. התערוכה מפגישה אם-כן בין נרטיבים שונים של ייצור ועיצוב משמעות – מפעל ייצור, קיבוץ ומוזאון לאמנות, וכן, מעמתת התערוכה אסטרטגיות איסוף, נרטיב ותצוגה של שני מוזאונים מקומיים – משכן לאמנות עין חרוד שנוסד בינואר 1938 כמוזאון לאמנות, ובית שטורמן, שהוקם ב-1940 כמוזאון לטבע וארכיאולוגיה לזכרו של חבר הקיבוץ חיים שטורמן. חומר האיטונג המזוהה עם "פרויקט בניין הארץ", הוא תשלובת כימיקלית של מלט, חצץ וחול עם מים, ונחשף בתהליכי הייצור לחום בטמפרטורה גבוהה. היעדר גמישות היא נקודת התורפה של החומר החזק המסוגל לשאת על גבו עומס רב. כתשובה משמש ברזל להגמשת החומר – שרון גלזברג הטמינה במקום הברזל חפצי זיכרון רב-דוריים שייחפרו במהלך התערוכה על-ידי ילדים ומבוגרים במטרה לחלץ מגושי האיטונג פריטים מוליכי זיכרון שיוצבו במוזאון כממצאי חפירות ארכיאולוגיות.
בתערוכה ובאירועים הנלווים ישתתפו קבוצות בין-דוריות, התוועדויות ותת-קבוצות חברתיות, תרבותיות ופוליטיות שהתערוכה תהווה להן מקום מפגש ובימה לפעילות. לתערוכה מבנה רב-שכבתי הטווה באמצעות סרטי וידיאו, מפגשי תנועה בחלל (רקדנים וחבורות לא מקצועיות), מוסיקה (קבוצת חליליות, מקהלה, שירה בציבור), מספרי סיפורים ופורומים שונים אסמבלאז' מולטי-טקסטואלי שאורג בין האוטוביוגרפי והפיקטיבי ומתחקה אחר עיצוב משמעות כתירבות. המבנה התהליכי של התערוכה נועד לפתוח פתח למרקמי חיי יום-יום, לחשוף טרנספורמציה אישית וקולקטיבית ותהליכי עיצוב וייצוג של נרטיבים מקבילים.
שרון גלזברג פועלת מזה כשנתיים בעין חרוד ובתקופת התערוכה יהפוך מרחב התערוכה כולו לסטודיו, לסדנת מחקר, לפורום מפגש ובימת תצוגה. כותרת התערוכה, "משכן", מתייחסת להקשרו ותפקידו של המוזאון – "משכן" הממוקם במרחב הקיבוץ על זיקותיו לשאלות של "אמנות – חיים", נושא המהווה מוקד בפעילותה לאורך שנים. התערוכה מפרקת, בונה ומהפכת נרטיבים מקבילים במערכת היחסים הדינמית, הדיאלקטית, בין זיכרון והיסטוריה, זיכרון פרטי וקולקטיבי, באותה הקהילה עצמה אשר לה היסטוריה מורכבת בבניין החברה כמו גם בבניין האומה בארץ ישראל.
שרון גלזברג ילידת 76', בוגרת תואר ראשון בהצטיינות במכון לאמנות בסאן פרנסיסקו ותואר שני בהצטיינות באמנות באוניברסיטת חיפה, הציגה תערוכות יחיד בגלריות ומוזיאונים בארץ ובעולם, בין היתר הציגה בביאנלה של קובה הוואנה, במוזאון היהודי בניו יורק, בברגן קונטהאל בנורוובגיה, במרכז לאמנות דיגיטלית בחולון, מוזיאון חיפה לאמנות, מוזיאון בת ים לאמנות ובמוזיאון פתח תקוה לאמנות.

דילוג לתוכן