ארץ שמן

אבישי אייל

ארץ שמן

אוצר: סורין הלר

יוני-ספטמבר 2004

התערוכה אבישי אייל, ארץ שמן, מבקשת להציג מהלך שלם ביצירתו של אבישי אייל העוסק זה למעלה משלושים שנה בנושאים טעונים העומדים במרכז ההוויה הישראלית. תשע הסדרות כוללות הדפסים, רישומים וציורים על נייר, בטכניקות שונות ובסגנונות הנפרשים בין רישום פוטו-ריאליסטי לבין ציור מושגי. הסדרות, שחלקן הוצגו לפני שנים רבות וחלקן לא הוצגו כלל, מעלות שאלות מרתקות לגבי טווח עיסוקו של הדיון התרבותי שהתנהל בישראל בשנות השבעים והשמונים של המאה שעברה. הצגתן המחודשת היום ממקדת את הדיון בסוגיות של "ישראליאנה" – סוגיות של זהות אישית ולאומית שתקפותן רק מתעצמת עם השנים.
עבודתו של אבישי אייל, שהחל להופיע על במת האמנות הישראלית בראשית שנות השבעים, מתייחסת למפגש בין הקולקטיבי לביוגרפי. מבחינה זו, יצירתו היא מעין קטלוג של נופים, של מילים ושל תמונות מן האלבום המשפחתי ומן התרבות הישראלית המאגדת בתוכה "מילון מושגים" טעון בחומרים ספרותיים, צילומיים, גרפיים ופוליטיים במודע. יצירתו מייצגת פרופיל של דור שלם: מי שנולדו בארץ לאחר מלחמת העולם השנייה, בני קיבוצים ומושבים שהתחנכו על ערכי תנועת העבודה, תלמידי בצלאל בשנות השישים שלמדו בחו"ל, חיילים וקצינים שהפכו להיות הורים ומורים.
התערוכה מצרפת מחדש אל הפאזל ההיסטורי של סצנת האמנות הישראלית את מה שנעדר ממנה בעבר, מתוך הערכה מחודשת לדיון הפנים-תרבותי שמנהל אייל עם ההיסטוריה של הישראליות. התערוכה עוקבת באופן כרונולוגי אחר התפתחות עבודתו, ולכן, באופן בלתי נמנע, מתקיים בה ממד רטרוספקטיבי. מסיבה זו מהווה "קריאת" היצירות מעין יציאה למסע של חיפוש זהות, אישית ולאומית גם יחד.

דילוג לתוכן