מטרוניתא – אמנות יהודית פמינסטית

חצר גרוטאות אולף הולאפפל  מתווים לחצר (1) (Custom)

לראשונה בישראל יקדיש מוזיאון בארץ תערוכת מחקר נרחבת לאמנות פמיניסטית של נשים הפועלות ויוצרות מתוך המרחב המסורתי היהודי. האמנות הפמיניסטית הרבתה לעסוק בנושאים הנוגעים להדרת הנשים מן השיח המרכזי בחברה וכן למשטור גופן ומיניותן. האמנות הפמיניסטית הנוצרת בהקשר היהודי-מסורתי אינה יוצאת מכלל זה. האמניות המציגות בתערוכה מטרוניתא בוחנות בעבודתן נושאים מקראיים ומדרשיים כגון סוגיית הסוטה; שאלות הלכתיות שונות כמו נושא הנידה והטבילה, בעיית העגינות והעקרות ההלכתית, שוליותן של נשים בתחום הפולחן והדרתן מתלמוד תורה. על אף שאמניות אלה יוצרות מתוך עולם דתי או מרחב מסורתי, הן מציגות לא פעם אי-אמון מתריס ביחס לעולם ההלכה, המסורת ופטרוניה. ניתן לראות את האמנות הנוצרת בעולם הדתי והמסורתי המיוצגת בתערוכה מטרוניתא כסדנה חתרנית לבחינה חוזרת ונשנית של המסורת – המבקשת לעצב אותה מחדש – מבפנים, ומתוך תחושת שייכות עמוקה.
לצד האמניות הישראליות ואמניות מאירופה, יציגו בתערוכה גם שתי אמניות אמריקאיות ותיקות ופורצות דרך. האמנית מירלה לדרמן-יוקלס (Mierle Laderman Ukeles, נ. 1939) הטביעה את חותמה בעבודות אדמה מושגיות ובקשריה הענפים לאקו-פמיניזם. כחלק מעיסוק נרחב זה היתה לדרמן-יוקלס האמנית הראשונה שהביאה את נושא מקווה הטהרה לתוך עולם האמנות. לדרמן-יוקלס תציג בתערוכה שני הדפסים צלומיים מתוך המיצג "חלומות מקווה" שהוצג בארה"ב בשנת 1977.
הלן אילון (Helène Aylon, נ. 1931) מוכרת גם היא כאחת האמניות החשובות בתחום האקו-פמיניזם בארה"ב של שנות השמונים. בעשורים האחרונים היא עוסקת בביקורת מנקודת מבט פמיניסטית על העולם היהודי, מקורותיו המכוננים וטקסיו. אילון שתגיע לישראל להצבת עבודותיה בתערוכה, תתארח כמרצה בכנס שיתקיים באוניברסיטת בר-אילן ב-1 בפברואר 2012.
מטרוניתא מכוונת לחשוף ולהציג ענף לא מוכר של האמנות הפמיניסטית העכשווית. אמניות מטרוניתא מבקשות לבטא את הרעיונות הפמיניסטיים ולסייע במימושם באמצעות כלים אמנותיים ועמדות החותרות תחת יסודות פטריארכאליים מקובלים. הן מכוונות ליצור אמנות חברתית שאינה רק מושא אסתטי להתבוננות בגלריה או במוזיאון, אלא פעולה מתוך ובתוך החיים בכוונה להשפיע עליהם באופן ממשי. ענף אמנות זה מתגלה לא פעם כמרחב רדיקלי, ומציע לרוב מבט רענן, חקרני ומאתגר השובר מוסכמות ומערער על הגדרות מקובלות.
התערוכה מלווה בקטלוג הסוקר את תולדות העשייה הפמיניסטית במרחב הדתי, ואת האמנות הנוצרת בהקשר זה.

משתתפות בתערוכה:

דילוג לתוכן