אגפים

אגף היודאיקה
"אין יוצרים רוחניות מאדמת טרשים”, כך טען חיים אתר מייסד משכן לאמנות עין חרוד בכינוס של מרכזי תרבות בקיבוץ ב – 1944. עוד כשישוב הקבע של עין חרוד עמד בבנייתו על גבעת קומי, הוא
החל ללקט חפצי קודש וחול מתפוצות ישראל במטרה לכנסם לאוסף בעין חרוד.
מימיה הראשונים של עין חרוד עסק חיים אתר בסיתות מצבות קבורה, ציור תפאורות חג להתכנסויות החברים בחדר האוכל , עיצוב טקסי אבלות וימי זיכרון. בכל אלה התבסס על דפוסי מסורת יהודיים עממיים
בהשראת העולם שבו התעצבה תפיסת עולמו, עיירת הולדתו זלטופול שבאוקראינה. מנורות החנוכה שאסף בשווקי הארץ, כלי קודש לבית ולבית הכנסת ומגזרות נייר, שמשו לו מקור השראה בלתי נדלה. תוך שהוא יוצק, כפי שנהג לומר, “יין ישן בכלים חדשים”. בית גידולם של רוב רובם של מייסדי הקיבוץ היה במשפחות חסידיות בעיירות מזרח אירופה ואת פנייתם לחיי קיבוץ בארץ ישראל ראו כמהפכה בתוך היהדות, בהלימה לערכיה העמוקים כפי שתפסו אותם ופרשו אותם בהווייתם החדשה בארץ ישראל.

לחץ לקריאה נוספת

אדריכל המשכן לאמנות בעין חרוד היה יוצר רב השראה בתחומי אמנות מגוונים. בנייניו מתאפיינים בטיפול מיוחד בהחדרה של אור טבעי מסונן. בדומה לאמנים אירופיים שהגיעו לארץ בשנות ה-30, המפגש עם האור הבוהק של המזרח היווה אצל ביקלס מוקד למחקר מתמשך וליצירה של סדרת פתרונות מקוריים. הגגות מפוסלים כסדרה של גלים היוצרים חלונות עיליים נסתרים וקמרונות המשמשים רפלקטורים לאור, ושולחים אותו כמפל נוהר על גבי הקירות. מקור האור סמוי והאור מסונן ומבוקר באופן שמעניק לחלל הדר טבעי ומרגיע. את הכשרתו האדריכלית רכש ביקלס בפוליטכניקום של לבוב (למברג), עיר הולדתו בפולין. בשנת 1932 הוא שהה בפאריס, בה ספג השפעות אורבניות- מודרניסטיות. הוא עלה לארץ בשנת 1933 ממניעים ציוניים וסוציאליסטיים.

לחץ לקריאה נוספת

ספריית המשכן לאמנות.
הספרייה המכילה אוסף עשיר של ספרים בנושאים מגוונים בתחום תולדות האמנות. אמנות בינלאומית, אמנות ישראלית וקטלוגים של תערוכות מהארץ והעולם. הספרייה כוללת גם ארכיון אמנים ישראלים.
לביקור ועבודה בספרייה יש לתאם מראש.
04-6486038 / [email protected]

ספריית המשכן לאמנות

מוזאון מאיר אגסי
מאיר אגסי (1947-1998) היה אמן, אספן, סופר, משורר ומבקר אמנות ישראלית. מתחילת שנות השמונים התגורר באנגליה. למרות המרחק הפיזי היה אגסי שרוי בהוויה ובתרבות הישראלית ורשימותיו התפרסמו בקביעות בעיתונות ובכתבי עת מקומיים בישראל. בד בבד שקד אגסי על יצירותיו האמנותיות, שעד כה זכו אך חלקים מעטים ממנה להיות מוצגים בישראל. לאחר מותו הטראגי של מאיר אגסי בפברואר 1998, בתאונת דרכים, נחנכה במשכן לאמנות ספריית מאיר אגסי המשמשת יד לאמן ומרכז קבע לשימור אוספיו ועבודותיו. בספריית מאיר אגסי כלול אוסף עשיר של ספרי אמנות מודרנית ועכשווית וכתבי עת.
לקריאה נוספת לחץ כאן

האודיטוריום ע"ש מירון סימה, נבנה כדי לשמש להתכנסויות וימי עיון בתערוכות המוצגות במשכן לאמנות. האולם כולל 145 מקומות ישיבה ומתאים להרצאות וימי עיון בקנה מידה קטן.
מאז פתיחתו ב-2011 מתקיימים באולם מפגשי קולנוע עם מיטב היוצרים הישראליים ומופעים מוזיקליים תחת הכותרת "פניני מוסיקה" .
לקריאה נוספת לחץ כאן

דילוג לתוכן