קיבוץ לפעמים

דב הלר

קיבוץ לפעמים

אוצר: אבי לובין

פתיחה: 31 במאי 2024

דב הלר, 1937-2018, היה אמן רב-תחומי, פועל וחקלאי שפעל לאורך השנים בקיבוץ נירים שבנגב המערבי. עבודתו התאפיינה במודעות חברתית ופוליטית ונעה בין עיסוק בציור, פיסול, מיצב והדפס. הלר היה ממקימי "המשותף קיבוץ", קבוצה של אמנים מהקיבוצים שקמה לאחר המהפך הפוליטי ב-1977. חברי הקבוצה עסקו בין היתר בתהליכים הפוליטיים והחברתיים בישראל וכן בשבר האידיאולוגי של התנועה הקיבוצית והסדקים בערכיה.

הלר היה אמן שחיבר בין ביוגרפיה, אידיאולוגיה ואמנות. מדי 1 במאי הניף דגל אדום והציג תערוכה עם אמנים אורחים במכון סדנת התחריט אשר הקים במבנה מכון החליבה הישן של רפת קיבוץ נירים. בתערוכה הוגש "תפריט פועלים" שכלל בורשט סלק, לחם, דג מלוח ויין אדום. האירוע הסתיים בשירת ה"אינטרנציונאל".העבודות בתערוכה זו כוללות פרגמנטים מתחומי העיסוק השונים של הלר, כמו המחויבות לשלום, התפיסה החברתית-סוציאליסטית, השאיפה להתעמת עם טראומת המלחמה משני צדי הגבול, והעיסוק בביוגרפי והאישי. בין היתר התערוכה כוללת סדרת רישומים מתוך העיסוק המתמשך שלו באדמת הלס, שמחברים בין אמנות, חקלאות וגיאופוליטיקה, ומסדרת התצריבים "תל ג'מה", שבה חיבר בין הפוליטי והאישי ושילב מערך דימויים אוטוביוגרפי עם סיפורן של שתי נשים פלסטיניות – מג'דה אבו חג'אג' ואִמה, ריה סלמה חג'אג' – שנהרגו במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

העבודות המוצגות בתערוכה זו מגיעות מהעיזבון של הלר, שנמצא בקיבוץ נירים. התערוכה היא חלק מסדרת תערוכות שמציגות גופי עבודה ששרדו את הזוועות של ה-7 באוקטובר וממשיכות את הרציונל של ראשית האוסף העשיר של המשכן, שנבע בין היתר משאיפה להציל תרבות יהודית שהייתה בסכנת הכחדה לנוכח מלחמת העולם השנייה ולשמר עבודות של אמנים יהודים מקהילות שלמות שנעלמו.

לוגואים-חתוך
דילוג לתוכן